среда, 9. новембар 2016.

KATALINA ESTRADA - Ilustrator lepše stvarnosti

Njena vizuelna umetnost podiže raspoloženje i bez sumnje vraća osmeh na lice. Retko ko će ostati ravnodušan na rapsodiju egzotičnih motiva, prikazanih u, gotovo psihodeličnom vrtlogu boja i oblika. Bajkovite “kaleidoskop” ilustracije koje stvara Katalina Estrada, svrstavaju se u kategoriju pop nadrealizma, a inspiraciju za njih, umetnica pronalazi u svom detinjstvu, putovanjima i prirodi.

Katalina Estrada

Katalina Estrada je ilustrator, povremeno i slikar, a iznad svega, iskreni zaljubljenik u prirodu. Fascinirana je oblicima, teksturama i lepotom, ali i strastveno opijena koloritom, koji dominira njenim raskošnim stvaralaštvom. Rodjena je 1974. godine u Kolumbiji, a od 1999. godine živi u Barseloni. Završila je studije grafičkog dizajna i kao freelancer je radila ilustrucije za brojne kolumbijske i španske magazine, kao i knjige. Vrata internacionalnog uspeha su joj se otvorila 2007. godine, kada je angažovana od strane modne kuće Paul Smith. Za potrebe njihove jesenje-zimske kolekcije, napravila je pet ilustracija, koje su našle svoju primenu na odevnim predmetima, ali i pratećim materijalima ovog prestižnog brenda. Od tada, Katalina Estrada intenzivno radi na razvoju svojih kreativnih ideja i plasmanu specifičnog stila, po kome je postala globalno prepoznatljiva.


Neobična kao i njeno stvaralaštvo, Estrada spaja raskošne motive prirode sa živopisnim folklorom Južne Amerike, stvarajući autentičan umetnički izraz. Pored podneblja u kome je odrasla, u njenim radovima su primetni i uticaji, umetničkih pravaca Art Nouveau, Arts and Crafts, ali i japanske „manga“ kulture, kao i indijiske religije.



Flora i fauna su glavni izvor Katalinine inspiracije. Prateći svoju viziju ukroćene prirode, ona kreira nove, fascinantne svetove u kojima su biljke i životinje povezane savršenim skladom. Njen umetnički koncept je baziran na jednostavnosti i harmoniji, koja je upotpunjena raskošnim koloritom. Elegantne i ništa manje delikatne, ilustracije Kataline Estrade šalju nedvosmislenu poruku optimizma, radosti i ljubavi.


Upravo zahvaljujući njihovoj atraktivnosti i jakom pozitivnom utisku koji ostavljaju, radovi Kataline Estrade su izazvali pažnju mnogih uticajnih kompanija i pojedinaca. Pored već pomenute kampanje za Paul Smith, Katalina je ostvarila uspešnu saradnju i sa brendovima, kao što su Coca – Cola, Nike, Levi’s, Anunciacao, Mercedes Benz, Microsoft, Unicef. Takodje je radila i ilustracije za knjige / planere Paula Koelja, kao i za kolekciju parfema „Elixir“, slavne Šakire.


Katalina Estrada je brend koji je osvojio Evropu, ali i dobar deo sveta. Printovi njenih ilustracija su predstavljeni u okviru različith kolekcija i formata, kao što su posteljine, tapete, kišobrani, tašne, proizvodi za školu, razglednice, maske za telefone, iPhone i iPod-e, haljine i ostale modne aksesoare.


Svoje radove, Katalina Estrada je izlagala na izložbama u Španiji, ali i Americi, gde je 2008. godine, od strane uglednog magazina „Print“, proglašena za jednog od dvanaest najznačajnijih, evropskih ilustratora. Njeni radovi su takodje prisutni i na stranicima brojnih stručnih publikacija i časopisa, koji se bave vizuelnom umetnošću i dizajnom.


* Svoj umetnički atelje u Barseloni, Katalina Estrada deli sa svojim suprugom, fotografom Pančom Tolčinskim, koji je njena podrška, ne samo u životu, već i u poslu. Pridruženi član porodične manufakture je i njen brat Nikolas, dizajner nakita, čija je kolekcija „Katika“, bila upotpunjena upravo Katalininim ilustracijama. 
 
ONA Magazin

* Tekst je objavljen u ONA magazinu
Copyrights: Bratislav Mihailovic
Photo credits: Catalina Estrada
Catalina Estrada website http://catalinaestrada.com/
Catalina Estrada Facebook https://www.facebook.com/CATALINAFANS/

Нема коментара:

Постави коментар