субота, 21. јануар 2017.

GŠTAD - Švajcarska bajka



Švajcarska je poznata po kvalitetnim sirevima, čokoladi, satovima, ali i po izuzetnoj prirodi i pejzažima od čije lepote zastaje dah. Tome je svakako doprineo i njen geografski položaj, kao i okruženost kolosalnim alpskim vencem, koji joj daje posebnu čar. Upravo zbog toga, ova gotovo savršeno uredjena država, predstavlja nezaobaliznu stanicu na mapi svetskih putnika.

Gštad (Gstaad)

S tim u vezi, jedno od svakako najekskluzivnijih švajcarskih odredišta, bez sumnje je legendarni Gštad (Gstaad). Ovo malo, živopisno planinsko mesto, smešteno je u jugozapadnom delu Švajcarske, u nemačkom delu pokrajine Bern, a od centara poput Ciriha i Ženeve, udaljeno je oko 90 kilometara. Zahvaljujući nadmorskoj visini od 1050 metara, Gštad je turistima podjednako atraktivan tokom cele kalendarske godine. Bajkoviti proplanci, bazeni, teniski i golf tereni sa jedne, kao i moderne, savršeno uredjene ski staze s druge strane, samo su deo bogate ponude. Ipak, kao i u svim planinskim centrima, poseta je nešto veća u zimskim mesecima. U slučaju Gštada to i ne treba da čudi, ukoliko se uzme u obzir, da je luksuzni ski centar smešten u oblasti koja je poznata kao najveće skijaško područje u Švajcarskoj. Štaviše, tradicija i ljubav prema ski sportovima, u Gštadu se neguju još od 1907. godine, kada je otvoren prvi Ski klub, a nekoliko godina kasnije i škola skijanja, koju je pratila izgradnja prvih ski liftova i gondola.


Medjutim, iako su raznovrsni i ništa manje atraktivni zimski sadržaji, imperativ ovog planinskog mesta, to svakako nije sve što Gštad nudi, bez obzira na period u kome tamo boravite. Sa svojih 3200 stanovnika, koji se uglavnom bave stočarstvom, ali i trgovinom i turizmom, Gštad pruža posetiocima osećaj prijatnosti, domaće atmosfere, ali i neophodne intime. To se posebno prepoznaje na glavnoj promenadi, gde turisti opušteno uživaju u karakterističnoj arhitekturi, brojnim restoranima, hotelima i prodavnicama, od kojih su neke snadbevene i proizvodima najpoznatnijih svetskih brendova. Time se posebno zadovoljava ukus bogate klijentele, koja je ujedno i najčešći posetilac ovog mesta, koje je oduvek bilo sinonim za luksuz, ali i stil.


Najbolja potvrda svega toga je veoma atraktivan hotel „Gštad Palas“ (Gstaad Palace), otvoren davne 1913. godine, upravo sa ciljem da privuče bogate goste i da od malog, alpskog sela, napravi turističku atrakciju. Za to vreme, veoma luksuzan, hotel je plenio svojom udobnošću, ali i neobičnim izgledom. Grandiozan, sa visokim panoramskim kulama i okružen bujnim planinskim rastinjem, podsećao je na najlepše dvorce iz bajki i kao takav postao prepoznatljivi simbol Gštada. Zahvaljujući tome, od početka je uživao popularnost i divljenje, iako je period njegovog prvog, ozbiljnog procvata bio od 1920. – 1930. godine prošlog veka.


Ipak, u daljem napretku, zaustavila ga je svetska ekonomska kriza, a kasnije i Drugi svetski rat. Zbog tih turbulencija, hotel se suočio sa periodom stagnacije, pa je tadašnja uprava čak razmišljala o njegovom zatvaranju i prodaji. U poslednjem trenutku, spasio ga je Ernst Šerc, jedan od tadašnjih menadžera, koji se nagodio sa upravnim odborom i otkupio akcije ovog velelepnog zdanja. Od tada počinje novi život „Gštad Palasa“, koji je iz godine u godinu postajao sve uspešniji. Zahvaljujući Šercovoj preduzimljivosti, bajkoviti hotel sa očaravajućim pogledom na švajcarske Alpe, dobio je jednu sasvim novu dimenziju. Brojni sadržaji, ali i gala večeri na kojima su nastupale zvezde poput Luja Armstronga i Ele Ficdžerald, privlačili su ugledne goste, koji su bili sjajna reklama, ne samo za hotel, već i za Gštad.


Najveću slavu „Gštad Palas“ dostiže’60.-ih, ’70-ih, kao i ’80-ih godina prošlog veka, kada upravljanje hotelom preuzima Šercov sin, Ernest Andrea, vrhunski poznavalac hotelskog menadžementa. Zahvaljujući znanju i iskustvu stečenom na prestižnim univerzitetima, ali i u službi kod princa Age Kana, on uvodi niz inovacija u poslovanje. Ne štedeći vreme i novac, Ernst Andrea modernizuje prostor i obogaćuje hotelsku ponudu u skladu sa novim trendovima. U tom smislu, svakako je veoma atraktivan bio zatvoren bazen, sa muzičkim uredjajima instaliranim pod vodom, ali i posebnim osvetljenjem, koje je imalo efekat sunčeve svetlosti. Ipak, apsolutnu senzaciju, predstavljao je noćni klub „GreenGo“, otvoren 1971. godine, koji je u veoma kratkom roku postao glavno stecište svetskog džeta seta. 


Sjajna energija, ali i raskošan enterijer, baziran na estetici tog doba, privlačili su sve koji su hteli da vide i da budu vidjeni. Dizajner Teo Jakob, obojio je prostor u zeleno-narandžaste nijanse, dok je plafon bio „prekriven“ neobičnim ogledalima, u vidu velikih srebrnih diskova, koji su stvarali posebnu, gotovo psihodeličnu atmosferu. Smešten u neposrednoj blizini atraktivnog bazena, i sa podijumom za igru, veličine 50m2, klub je mogao da primi 350 ljudi. Najveće svetske zvezde tog doba, ali i brojne ugledne ličnosti i gosti „Gštad Palasa“, bili su redovni posetioci ovog kluba, koji je vrlo brzo dobio status kultnog mesta.


Njegovoj internacionalnoj slavi, ali i slavi samog Gštada, značajno su doprineli Džuli Endrjus, Piter Selers, Princeza Dajana, Sofija Loren, Majkl Džekson i mnogi drugi. Posebno se izdvaja uticaj Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona i Dejvida Nivena, koji su u Gštadu bili toliko odomaćeni, da su se često mogli videti i u nekom od lokalnih restorana, kako se kartaju ili ćaskaju sa lokalnim stanovništvom. Bilo je to vreme kada su slavni, poput Rodžera Mura i Romana Polanskog kupovali kuće u Gštadu, a boravak u hotelu „Gštad Palas“ bio stvar hedonizma i prestiža. Interesantno je pomenuti da je „Gštad Palas“ postao i deo savremene pop kulture i to zahvaljujući legendarnom filmu „Povratak Pink Pantera“. Naime, neke od ključnih scena o čuvenom inspektoru Kluzou, snimljene su upravo u ovom hotelu.


Danas je „Gštad Palas“ ono što je bio i nekad. Luksuzno zdanje sa pet zvezdica i svakako jedan od najboljih hotela u švajcarskim Alpima. Iako se njegovo zlatno doba, možda završilo sa ’80-im godinama prošlog veka, ulaganja, inovacije, pa i prosperitet, nijednog trenutka nisu prestali. Naprotiv. Prateći svetske trendove, ali i tehnološki napredak, „Gštad Palas“, bez sumnje zadovoljava sve potrebe modernog vremena, ali i savršeno neguje tradiciju i patinu nekih ranijih vremena. 


I dalje u vlasništvu porodice Šerc, hotel ima 104, veoma komforne sobe, 19 manjih, kao i 4 veća apartmana, a tu su i dva super luksuzna apartmana, smešetena na vrhovima panoramskih kula. Ne treba zaboraviti ni osam restorana sa domaćom i internacionalnom kuhinjom, kao ni legendarni noćni klub „GreenGo“, koji je iako kompletno renoviran 2006. godine, uspešno sačuvao koncept i atmosferu nastalu početkom ’70-ih godina. A kao najveći hedonistički ugodjaj, svakako se izdvaja Penthaus od čak 240 m2, koji se nalazi na krovu „Gštad Palasa“. Do njega se dolazi posebnim liftom, koji mogu da koriste samo gosti koji u njemu borave, kao i hotelska posluga. Okružen terasom veličine 150 m2, koja osim spektakularnog pogleda nudi i uživanje u privatnom djakuziju i sauni, ovaj, u svakom smislu poseban apartman, pruža apsolutni doživljaj vrhunskog luksuza. Ali to nije sve... Pre nekoliko godina u hotelu je otvoren i novi Wellness centar, koji se prostire na neverovatnih 1800 m2. S obzirom da je reč o investiciji od 15 miliona švajcarskih franaka, izvesno je da se radi o ekskluzivnom prostoru i uslugama koje zadovoljavaju čak i najprobirljivijeg klijenta. U tom smislu, poseban akcenat je stavljen na prostran i moderno opremljen hamam, koji u okviru sedam, specijalno osmišljenih tretmana, nudi niz kvalitetnih usluga koje okrepljuju duh u telo. Sve ovo je samo potvrda konstatacije, da je današnji „Gštad Palas“, idealna kombinacija planinskog šarma, nekadašnje elegancije i luksuza novog doba. Savršen koncept za budućnost hotela, koji je 2013. godine proslavio 100 godina postojanja.


Hotel „Gštad Palas“ je karakterističan po izuzetnom gostoprimstvu, vrhunskom komforu, ali i intimnoj atmosferi. Zahvaljujući tome, privlačan je brojnim gostima, koji dolaze sa različitih strana sveta. Njegova bogata istorija, kao i prirodne lepote koje ga okružuju, nesumnjivo doprinose atraktivnosti ovog hotela. Za njim svakako ne zaostaje ni sam Gštad, koji ukoliko jednom posetite, poželećete da to uradite ponovo.


*Tekst je objavljen u Politikinom magazinu
Copyrights: Bratislav Mihailović
Photo credits: Gstaad Palace
Gstaad Palace http://www.palace.ch/


Нема коментара:

Постави коментар