четвртак, 28. април 2016.

PEKINEZERI – Odgajivačnica „Savelina“ Rusija



Pekinezer ili mali pas – lav, spada medju najstarije rase pasa. Prema legendi, nastao je iz velike ljubavi majmunice i lava. Njegova postojbina je Kina, gde je živeo u odajama carske palate i uživao status malog božanstva. U Evropu je stigao tek krajem 19. veka od kada i počinje njegov uzgoj, ali i globalna popularnost. Danas smo svedoci brojnih varijeteta ove rase, što je dovelo do toga da “pravih” pekinezera nema mnogo. Zbog toga im često pripisuju i neke, ne baš laskave karakteristike, koje im izvorno ne pripadaju. S obzirom da u Srbiji, pa ni u regionu, gotovo da ne postoje akreditovane odgajivačnice pekinezera, posetili smo jednu od najboljih ruskih odgajivačnica, sa medjunarodnim renomeom – “Savelina”. Zamolili smo vlasnicu Ljudmilu Lenskaju i njenu ćerku Alevtinu, da nas upoznaju sa svojim radom, ali i da nam otkriju pravu “istinu” o ovoj kraljevskoj rasi pasa. 

Ljudmila Lenskaja - odgajivačnica "Savelina"
Alevtina Lenskaja
Da li možete da nam kažete nešto više o svojoj odgajivačnici?

Odgajivačnica pekinezera „Savelina“ se nalazi u Rusiji, u Novosibirsku, glavnom gradu Sibirske oblasti i postoji od 1994. godine. Trenutno raspolažemo sa 35 pekinezera, 11 mužjaka i 24 ženke, različitih starosti. Reč je o čistokrvnim psima, vrhunskih rodovskih linija, koji su nosioci brojnih titula, medju kojima je 16 šampionskih. Vrlo vodimo računa o kvalitetu rase i načinu odgoja. Potomci naših pekinezera, danas žive u 14 zemalja sveta i pored toga što su sjajni kućni ljubimci, sa uspehom učestvuju na brojnim medjunarodnim izložbama. 


Kako ste počeli da se bavite uzgojem pekinezera i šta Vas je privuklo ovoj rasi?

Pre nego što sam počela da se bavim uzgojem pekinezera, 15 godina sam bila odgajivač američkih i engleskih koker španijela. Medjutim, kada sam nabavila prvo štene pekinezera, bila sam zatečena njegovom posebnom energijom, očiglednom egzotikom, ali i neobičnom lepotom i karakterom. To me je navelo da se zauvek zaljubim u ovu divnu rasu. 


Koje su osnovne karakteristike rase i kako prepoznati „pravog“ pekinezera?

Pekinezer je poseban entitet. Brojne legende o njima, kao kraljevskim psima, sasvim su opravdane. Reč je o dostojanstvenim, mirnim psima, uravnoteženog karaktera, koji su izuzetni pratioci, veoma osetljivi na raspoloženje svog vlasnika. Pravi predstavnici ove rase su samouvereni, ali nikada agresivni. Pekinezeri vole da se igraju sa decom, kao i sa svojim igračkama, uživaju u laganim šetnjama i toplini doma. Fizičke karkateristike poput kvaliteta dlake, proporcija ili pigmenta su takodje bitne… Kada kupujete štene, važno je da se raspitate o poreklu i kvalitetu odgajivačnice, imajući u vidu da u jednom leglu nisu svi štenci podjednakog kvaliteta. Odgovornost i pomoć iskusnog odgajivača je u tom smislu veoma važna. 


U svojoj odgajivačnici imate pekinezere različitih boja (ridje, krem, šarene, bele…) Ipak, vaši beli pekinezeri su posebno popularni… 

Sa odgojem belih pekinezera, naša odgajivačnica je počela pre 10 godina, kada smo uvezli ženku belog pekinezera. Tada smo dobili vrlo interasntnu novu liniju, izuzetne lepote i kvaliteta, koju negujemo do danas. Posebno bih naglasila da bele pekinezere iz naše odgajivačnice, karkteriše i izuzetna inteligencija. Možda zbog toga i jesu veoma traženi, ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu.


Beli pekinezeri su prilično retki. Zašto je to tako?

Verovatno zbog toga što je to dar od Boga, koji nije dat svima. Iskreno verujem da su beli pekinezeri andjeli na zemlji. 


Gde se nalaze najbolje svetske odgajivačnice pekinezera i kako se Rusija kotira po tom pitanju?

Britanske odgajivačnice su medju najboljima i uzor su svim drugim odgajivačima u svetu. Naša odgajivačnica je rodovskim linijama povezana sa engleskim i verujem da su naši psi dostojni naslednici vrhunskih predstavnika ove rase. Takodje, pekinezeri koji dolaze iz većine ruskih odgajivačnica su veoma cenjeni u svetskim okvirima, što potvrdjuju i brojni uspesi na medjunarodnim izložbama. 


Vašu odgajivačnicu posećuju kupci iz celog sveta. Kako to funkcioniše?

Budući vlasnik bira svog psa, a naša odgajivačnica organizuje kompletan transport i papirologiju. Psi putuju u pratnji, a u tome nam pomažu kompanije koje se bave tom vrstom usluga. 


Iako se bavite uzgojem i prodajom rasnih pekinezera, čija cena nije zanemarljiva, trgovina nije nešto što Vas motiviše?  

Uzgoj pasa tretiramo kao kreativni proces i ne bavimo se kvantitetom. Samim tim, broj štenaca za prodaju nije veliki. Vrlo selektivno biramo buduće vlasnike i klasična trgovina nije prioritet. Trenutno imamo nekoliko pekinezera u ponudi, a zainteresovani mogu da se informišu putem naše FB strane ili veb-sajta www.savelina-pekines.org .


I za kraj, zbog čega bi neko trebao da izabere pekinezera za kućnog ljubimca?

Profesionalno se bavim kinologijom od 1984. godine i dobro poznajem sve rase pasa. Odgovorno tvrdim da pekinezeri imaju neku posebnu magiju. Svako ko je bar jednom u životu imao ozbiljniji susret sa ovom rasom, nikada više nije poželeo nijednu drugu. Pekinezeri su dugovečni psi, dobrog zdravlja. Uz dobar odabir, adekvatnu negu i puno ljubavi, dobićete iskrenog prijatelja, koji će uneti puno radosti u Vaš život.



*Tekst je objavljen u Politikinom Magazinu
Copyrights: Bratislav Mihailović
Photo credits: „Savelina“ Pekingese Kennel – Russia
„Savelina“ Pekingese Kennel: http://savelina-pekines.org/index.html

POLITIKA Magazin

Нема коментара:

Постави коментар