недеља, 17. април 2016.

YOGA FACE - Mladi bez skalpela


Trend mladosti, ali i zdravog života nikada ne prestaje da bude aktuelan. Yoga Face je prirodan i jednostavan način, koji Vam pruža mogućnost da vaše lice zablista!  
 
Annelise Hagen
Potraga za fontanom mladosti

Brz, često haotičan način života, odavno je postao urbana svakodnevica, čije se nus pojave, više nego „uspešno“ reflektuju na naš psiho-fizički habitus. Brojne obaveze, privatni problemi, usponi i padovi, neadekvatna ishrana, ali i godine koje prolaze, stvaraju pojačanu nervozu koja rezultira neizbežnim stresom. Posledice takvog tempa su brojne – umor, razdražljivost ili nezadovoljstvo, a sve to ostavlja vidne i ne naročito lepe tragove na našem licu i telu. Ipak, telo ćete možda i uspeti da održite u formi, zahvaljujući fizičkoj aktivnosti ili bar dobroj kamuflaži nedostataka... Ali, šta raditi sa licem!? Kako sačuvati zdrav ten i izgledati odmorno i mladoliko? Kako povratiti svežinu i zategnutost kože, a da pri tome ne posetite neku od brojnih klinika za estetsku hirurgiju?!

"Crow crow fly away"
Odgovor na ta pitanja daje nam najnovija pomama koja stiže iz kosmopolitskog Njujorka, a zove se Yoga Face ili Joga lica, ako vam je tako draže.Yoga Face je prirodan anti age program, baziran na posebno omišljenim joga vežbama, koje će omogućiti vašem licu da zablista i izgleda mladje. Tako bar tvrdi Annelise Hagen, bivša pozorišna glumica i dugogodišnja instruktorka joge, koja je osmislila ovaj specifičan program vežbi.  

„Kada sam saznala da neki od mojih polaznika, svoje lice održavaju vitalnim uz pomoć botoksa, odlučila sam da osmislim program koji će im pomoći da se oslobode te navike, koja ni najmanje nije u skladu sa onim što propagira joga“ – objašnjava Hagenova svoju misiju i nastavlja: „Ljudi žele da izgledaju dobro i na sve načine se trude da produže svoju mladost. Ja sam htela da im ponudim zdravu alternativu, kako bi im dokazala da njihovo lice može da izgleda sjajno i bez upliva „veštačkih“ supstanci i hirurških noževa.“

 Prirodni face lifting

 
"Lion face"
Pomenuti proces „podmladjivanja“, baziran je na nekoliko različitih  metoda. Pored vežbi disanja, Yoga Face program uključuje grupu facijalnih vežbi kojima se pojačava pokretljivost mišića, ali i podstiče bolja prohodnost krvnih sudova. Takav pristup doprinosi dugotrajnijoj proizvodnji prirodnog kolagena i elastina, što omogućava koži lica da izgleda svežije, zategnutije i mladje.

„Mišići lica, ne razlikuju se od ostalih mišića na našem telu i upravo iz tog razloga
ih treba tretirati na sličan način, kako bi se održao njihov tonus. Tenzija, svake vrste, manifestuje se i zadržava upravo na našem licu, tako da su vežbe osmišljene da mišiće opuste, a potom iskoriste njihovu pokretljivost, kako bi se postigli maksimalni rezultati.“ – kaže Annelise Hagen.  

Hagenova naglašava da je Yoga Face, kombinacija tradicionalne joge, glumačke ekspresivnosti, a u izvesnom smislu i „primalnog krika“. Nezaobilazni segment je i prisustvo zdravog, intenzivnog smeha, koji ovu tehniku čini posebno relaksirajućom i zabavnom. Čak su i sami nazivi njenih vežbi vrlo inspirativni – „Lion face“ (Lavlje lice), ima za cilj da aktivira mišiće celog lica, poboljša njegovu boju i čvrstinu, a naročito predeo oko usta i brade. Vežba „Surprise me“ (Iznenadi me), uklanja bore oko očiju, dok „Satchmo“ (Sačmo), na vrlo interesantan način zateže obraze. Posebno je zanimljiva vežba „Marilyn“,  koja je i dobila naziv po poznatoj glumici. Ovom vežbom ojačavaju se mišići oko usta, a efekat se postiže upravo „ustima spremnim za poljubac“ iliti čuvenim „pućenjem“ po kome je bila poznata, još čuvenija gospodjica Monro.
 
"Marilyn"

Počnite na vreme i postignite maksimum

Prema rečima Annalise Hagen, posle samo mesec dana aktivne primene pomenutih, ali i ostalih posebno osmišljenih vežbi, moguće je primetiti prve rezultate. To potvrdjuju i sve brojniji polaznici njenih časova, koji iskreno veruju u blagodeti ove metode.

"Satchmo"
„Ukoliko svakog dana odvojite nekoliko minuta za „Yoga Face“, za šest meseci ćete imati čvršću i zategnutiju kožu, a nakon godinu dana, izgledaćete kao da ste uradili face-lifting... i to dobar!“ – optimistički, ali i duhovito zaključuje Hagenova. 

Važno je napomenuti da je Yoga Face namenjena svima, bez obzira na godine ili pol.

„Moji polaznici su najrazličitijih godišta, jer je Yoga Face, kao i tradicionalna Yoga, namenjena svima. Šta više, svojim mladjim učenicima uvek poručujem da je dobro što ranije početi sa ovim vežbama, jer će im to omogućiti da u budućnosti izbegnu ili bar vidno ublaže fizičke i estetske promene, koje su neminovne.“

Svoje umeće iz ove oblasti, Annelise Hagen je pretočila i u knjigu „The Yoga Face:
Knjiga "Yoga Face"
Eliminate Wrinkles with the Ultimate Natural Facelift“
. Uz brojne savete i detaljno objašnjene vežbe, autorka ne zaboravlja da ukaže na važnost uspostavljanja ravnoteže tela, uma i duha. Na taj način postiže se kvalitetna opuštenost, koja je ključ adekvatnog  pristupa ovoj tehnici.

Od „fanatizma“ do skepticizma i nazad...

I dok se širom Amerike, sve više pažnje poklanja ovoj tehnici, a brojni Yoga studiji, u svom programu nude i obećavajući „fitnes lica“, pojedini estetski hirurzi negoduju. Da li zato što u tome vide direktan atak na svoju neprikosnovnu vladavinu, tek „stručnjaci za lepotu“ ne veruju u uspešnost ovog programa. Naime, oni prihvataju mogunost poboljšanja tonusa, ali smatraju da je već nastale bore gotovo nemoguće eliminisati vežbama i relaksacijom. Samouvereno tvrde da su botoks, kao i kvalitetno uradjen face lifting i dalje jedino adekvatno rešenje za probleme te vrste.

Interesantno je, ali i iznenadjujuće da se oglasio, čak i Rodney Yee, poznati njujorški instruktor joge, izražavavajući svoju skeptičnost prema ovoj metodi:

„Niko još nije usepeo da otkrije fontanu mladosti, iako se mnogi trude... Joga će svakako uspeti da vas opusti i doprinese vašem unutrašnjem skladu, što će učiniti da i vaše lice zasija i izgleda mladje... Ali fokusirati se samo na lice, suviše je pretenciozno i pomalo zvuči kao marketinški potez!“

No, markentiški potez ili ne, Yoga Face ima sve veći broj poklonika koji tvrde da im je upravo ova tehnika pomogla da se osećaju i izgledaju bolje.

 Uskoro i u Srbiji...

„Yoga Face“ još uvek nije stigla u Srbiju ili je, pak, mali broj onih koji primenjuju ovu inovativnu  anti-age metodu, koja dolazi sa istočne obale severno-američkog kontinenta. Ipak, verovatno je samo pitanje trenutka, kada će i Srbi, bar oni koji drže do zdravog i blistavog izgleda, ali i duhovnog balansa, pa i novih trendova, započinjati dan uz „Lion face“ ili neku drugu vežbu koju predlaže Yoga Face guru, Annelise Hagen.

Dragan Lončar - instruktor joge
Dragan Lončar – član američke, kao i evropske asocijacije joga učitelja Yoga Alliance, sertifikovani učitelj joge i jedan od najpriznatijih instruktora u Srbiji, ima pozitivan stav prema ovoj tehnici i suštinski je smatra produktom tradicionalne joge. 

 “Pojedini spa centri u Americi, koriste joga položaje, kao i tehnike disanja i opuštanja kako bi sačuvali mladalački zdrav ten, vitalnost lica i sprečili nastajanje, ili eventualno otklonili pojavu bora na licu. To je tzv. program ‘’Yoga Facial’’, koji podrazumeva ciljane tehnike joge, koje rade na jednostavnom principu oslobadjanja mišićne tenzije lica, kao i pospešivanja cirkulacije u licu.” 

Stil joge kojim se Lončar bavi, više je tradicionalan i pokazao se kao efikasan anti stresan metod, koji doprinosi boljem sveopštem stanju, ali posredno deluju i na izgled. Vežbe koje ga karakterišu, podstiču cirkulaciju u telu, kao i licu, dok vežbe opuštanja redukuju grč u uglovima usana. Stimulacija adjna, kao i anahata čakre daju ozareno lice i stabilan pogled, jer kao što kažu, oči su ogledalo duše, a joga to i potvrdjuje.

Stres je jedan od glavnih uzroka prevremenog starenja. Zadnjih tridesetak godina, timovi lekara na Zapadu dokazali su i još uvek verifikuju uticaj joga tehnika na njegovu prevenciju i redukciju. Preko joga položaja – asana, tehnika disanja – pranajama i tehnika relaksacije – joga nidra i antar mouna, joga je u stanju da nam pomogne u oslobadjanju stresa i postizanju unutrašnjeg spokojstva.” – zaključuje Lončar.

Sublimirajući različite stavove i mišljenja, nije teško zaključiti da je Yoga Face postigla svoj cilj. Efikasna, ali i intrigantna, sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ipak, kao i u većini slučajeva, empirijska saznanja su jedino merilo. Zato, ukoliko želite da izgledate bolje i da osetite priliv pozitivne energije, zaboravite na rizične operativne metode, preskupe zlatne niti i ostala dostignuća estetske medicine. Yoga Face je zdrav, bezbolan, ali i zabavan način da se osećate bolje i da produžite svoju mladost. 



COSMOPOLITAN

*Tekst je objavljen u srpskom izdanju magazina COSMOPOLITAN
Copyrights: Bratislav Mihailović
Photo credits: Gene Moz
YOGA FACE & Annelise Hagen http://www.yogaface.net

Нема коментара:

Постави коментар