петак, 22. април 2016.

HORST P. HORST – Fotograf stila

Horst P. Horst je ostavio neizbrisiv trag u oblasti umetničke i modne fotografije. Profesionalno aktivan od 1931 – 1991. godine, bio je prepoznatljiv po specifičnoj atmosferi drame i glamura, koja se prožima na većini njegovih radova. Pored Sesila Bitona, Irvinga Pena i Ričarda Avedona, Horst pripada grupi najuticajnijih modnih fotografa 20. veka.

Horst P. Horst
Horst P. Hort je rodjen 1906. godine u Nemačkoj. Kao velikog zaljubljenika u fotografiju i umetnost, put ga je odveo u Pariz, gde je zahvaljujući uticajnim poznanstvima, 1931. godine, počeo da radi kao fotograf u francuskom izdanju magazina „Vogue“. Talentovan i inovativan, vrlo brzo je napredovao, pa su tako usledili i pozivi za saradnju iz američkog i britanskog izdanja pomenutog magazina. Njegov specifičan stil, baziran na jasnoj viziji i karkaterističnom osvetljenju, rezultirao je fotografijama autentične, dramske atmosfere i uzvišene senzualnosti. To mu je donelo veliki broj poštovalaca, ali i sledbenika, kako u Evropi, tako i u Americi, čiji je državljanin postao 1943. godine.

Jedan od prvih portreta slavnih osoba koje je Horst uradio, bio je portret glumice Bet Dejvis. Ubrzo je usledio čitav niz poznatih i važnih lica iz sveta, filma, umetnosti, mode, ali i pripadnika aristokratije, koji su stali ispred njegovog objektiva. Posebno važnim, smatra se i njegov susret sa legendarnom Koko Šanel, sa kojom je razvio izuzetno blisko prijateljstvo, koje je rezultiralo poslovnom saradnjom dugom tri decenije. Važno mesto u njegovom opusu imaju i modna dizajnerka Elza Skjapareli, kao i slikar Salvador Dali, sa kojima se takodje intenzivno družio i saradjivao.

Iako se Horstvo stvaralaštvo najviše vezuje za modnu fotografiju, on je svoj angažman proširio i na druge oblasti, kao što su fotografije enterijera, prirode, ali i foto storije koje su nastajale na njegovim putovanjima po Siriji, Iranu, Izraelu i drugim zemljama Srednjeg istoka. Za vreme Drugog svetskog rata bio je angažovan i kao vojni fotograf, ali i oficijelni fotograf američkog predsednika Harija Trumana.  

"The Mainbocher Corset"
Na Horstov rad je uticao niz pravaca, od antičke umetnosti do Bauhaus dizajna i nadrealizma. Jedan od njegovih najpoznatijih radova je svakako "The Mainbocher Corset", fotografija posebne estetike, nastala 1939. godine, koju je kasnije „iskoristila“ Madona, za potrebe svog čuvenog spota za pesmu „Vogue“.

Horst P. Horst se aktivno bavio fotografijom od 1931 – 1991. godine. Za svoje bogato stvaralaštvo, 1996. godine je nagradjen prestižnom nagradom „Master of Photography“. Umro je na Floridi, 1999. godine, u svojoj 93 godini.

Slaveći lik i delo, jednog od najvećih fotografa 20. veka, londonski muzej „Viktorija i Albert“, organizovao je 2014. godine, veliku, i za sada poslednju, retrospektivnu izložbu, kojom je obuhvaćeno svih 60 godina Horstovog stvaralaštva.  


Izložba "Photographer of  Style"
Izložba pod nazivom „Photographer of style“ (Fotograf stila) obuhvatila je  preko 250 autorskih fotografija, kao i magazine i filmske zapise, koji se odnose na Horstovo bogato stvaralaštvo u oblasti mode, dizajna i umetnosti. Kroz brojne radove i eksponate, dominirao je prepoznatljiv umetnički pečat, obojen svedenom dozom elegancije, glamura i stila. To se posebno odnosi na figure i portrete, koji su najzastupljeniji segment Horstovog opusa. Na izloženim fotografijama, prikazana su lica brojnih slavnih osoba, poput Koko Šanel, Karmen del Orefiče, Marlen Ditrih, Merilin Monro, Noela Kauarda, Salvadora Dalija i mnogih drugih. Kuriozitet izložbe, bili su do sada neobjavljeni Horstovi „vintage“ printovi, kao i 94 naslovne strane, koje je snimio za magazin „Vogue“. Takodje nije izostala ni prezentacija manje poznatih aspekata Horstovog rada, kao što su akt fotografije i fotografije prirode, ali i snimci koji su nastali na putovanjima po zemljama Srednjeg istoka. Pored svega toga, ova nesvakidašnja prezentacija pružila je i uvid u kreativni proces nastanka nekih od najpoznatijih Horstovih fotografija. To se odnosi i na jedno od njegovih najpoznatijih dela „Mainbocheer corset“, koje je prikazano kroz originalne skice, korišćene fotografske tehnike i sl. 


O značaju izložbe „Photographer of style“, svoje mišljenje je izneo i direktor londonskog muzeja „Viktorija i Albert“, Martin Rot, koji nije skrivao zadovoljstvo zbog realizacije ovog značajnog  kulturnog dogadjaja.


 „Horst je bio jedan od najvećih modnih fotografa i realizovao je neke od najpoznatijih fotografija 20. veka. Njegova umetnička zaostavština je izuzetno značajna i bogata, a izložba „Photographer of style“je osvetlila sve aspekte njegove duge i plodonosne karijere. Zahvaljujući kreativnom uticaju, koji je primetan i u stvaralaštvu mnogih fotografa i umetnika modernog doba, poput Herba Rica, Brusa Vebera, kao i Madone, Horstova estetika nastavlja da živi i danas.“


*Tekst je objavljen u nedeljniku NOVI MAGAZIN
Copyrights: Bratislav Mihailović
Photo credits: Victoria and Albert Museum, London & www.horstphorst.com

                                                                 NOVI MAGAZIN

Нема коментара:

Постави коментар