уторак, 14. фебруар 2017.

MUZEJ ČARLIJA ČAPLINA



Jedna od najautentičnijih pojava u istorije svetske kinematografije, svakako je legendarni glumac, komičar i reditelj Čarli Čaplin. Njegov upečatljiv kostim, način hoda i uloga šarmantnog i dobrodušnog skitnice, osvajala je gledaoce širom planete, a od njega napravila najveću zvezdu nemog filma i ikonu pop kulture. Zahvaljujući doprinosu i neizbrisivom tragu koji je ostavio u oblasti filmske umetnosti, u Švajcarskoj je nedavno otvoren velelepni muzej, koji je nesvakidašnja oda njegovom životu i profesionalnom stvaralaštvu.


Muzej Čarlija Čaplina je smešten u malom, mirnom, ali živopisnom švajcarskom mestu Corsier-sur-Vavey, u kome je Čaplin proveo poslednjih 25 godina svog života. Zapravo, reč o je o kući slavnog glumca „Manoir de Ban“,  okruženoj parkom, ukupne površine 6 hektara, u kojoj je on živeo od 1952. do 1977. godine sa svojom četvrtom suprugom Oonom i njihovo osmoro dece. Nekadašnji porodični dom je adaptiran pod pokroviteljstvom poznatog pariskog muzeja Grevin, na inicijativu i podršku kustosa Yvesa Duranda i arhitekte Philippea Meylana. Muzej „Chaplin’s World“ je pokrenut sa ciljem da se posetioci bliže upoznaju sa Čaplinom kao avangardnim filmskim genijem, pionirom Holivuda i jednom od najznačajnijih filmskih pojava 20-og veka, ali u isto vreme i običnim čovekom, humanistom, koji je živeo u senci svog prepoznatljivog filmskog lika.


U raskošnom prostoru muzeja, koji obuhvata 3000 m2, nalazi se skoro kompletna zaostavština Čarlija Čaplina, počev od originalnih komada nameštaja, preko ličnih stvari i uspomena, filmskih kostima i drugih predmeta, koji su bili u vlasništvu Čaplina i njegove porodice. Kako bi posetioci imali što jasniji i uverljiviji doživljaj, investitori i kustosi muzeja su se potrudili da sačuvaju autentičan izgled doma u kome je Čaplin živeo, ali i u kome je ugostio najznačajnija slavna imena svog doba. 


Pored ovog, više privatnog dela, u sklopu muzeja je i novi, namenski izgradjen objekat, u stilu holivudskog studija, u kome je fokus stavljen na Čaplinov filmski opus i karijeru koju je ostvario u Holivudu. Tu je i bioskopka dvorana od 150 mesta, u kojoj posetioci mogu da pogledaju projekcije njegovih filmova, ali i da  i uživaju u konceptualnim, interaktivnim i mulimedijalnim sadržajima, baziranim na Čaplinovom liku i delu.


Muzej je zvanično otvoren za posetioce 17. aprila 2016. godine, a samo dan ranije, održana je i proslava povodom 127 godina od rodjenja Čarlija Čaplina, kao i promocija novog, izuzetno opremljnog sajta, posvećenog slavnom glumcu. 


Najavljujući otvaranje muzeja, Jean-Pierre Pigeon, menadžer „Chaplin’s World-a“ je rekao: „Otvaranje ovog muzeja je velika čast i verujemo da će u kulturološkom smislu, to biti od izuzetnog značaja za Švajcarsku, kao i za ovaj region. Veliki broj ljudi je bio uključen u projekat i svi su vrlo predano radili na njegovoj realizaciji, a tako će biti i ubuduće. Muzej je otvoren za sve poštovaoce Čarlija Čaplina, Leonarda da Vinčija filmske umetnosti.“


*Tekst je objavljen u ONA magazinu
Copyrights: Bratislav Mihailović
Photo credits: Chaplin's World

ONA Magazin
 

Нема коментара:

Постави коментар